NOTARIS

Home » Notaris
Notaris

Notaris

Super geregeld!

Probleemloze overdracht
Een huis kopen is een belangrijke stap in je leven. Je hebt er dan ook lang over nagedacht en veel over gesproken met je partner, met ouders, met vrienden of zelfs met een makelaar of hypotheekadviseur.
Natuurlijk is alles bij het kopen van een huis van belang, maar het koopcontract is misschien wel het belangrijkste. In het koopcontract staan namelijk afspraken die je met de verkoper hebt gemaakt. Het is de basis voor de overdracht van de woning bij de notaris. Bij de overdracht van een woning komt een hoop kijken. Je komt enkele moeilijke begrippen tegen. Daar kan de notaris niets aan veranderen, maar de notaris legt je natuurlijk wel uit wat deze begrippen betekenen. Verder zal de notaris zorgdragen dat de overdracht van de woning goed en juridisch correct verloopt. De notaris is onafhankelijk, onpartijdig en kijkt daarom naar jouw belangen en die van de verkoper. De notaris doet ook allerlei onderzoeken. Als er iets niet in orde is, trapt hij direct op de rem, Meestal zorgt hij ervoor dat de problemen meteen worden opgelost. De notaris ontzorgt.

Belastingvrijstelling voor starters
Om starters meer kansen te geven op de woningmarkt betalen ze sinds 1 januari 2021 geen overdrachtsbelasting als ze een woning kopen. Dit wordt de ‘startersvrijstelling’ genoemd. Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan de startersvrijstelling. Hoe dat werkt en welke voorwaarden gelden? Daarover kunnen we je informeren.

Eigen regels ‘maken’
Samenwonen kan mét, maar ook zonder samenlevingscontract. Partners kunnen zich bij de gemeente op hetzelfde adres laten inschrijven. Daar is geen samenlevingscontract voor nodig. Als partners wat willen regelen voor scheiding en overlijden kiezen partners voor een samenlevingscontract bij de notaris. In de wet staan regels voor getrouwde partners die scheiden of overlijden. Deze regels gelden niet voor partners die ongetrouwd samenwonen. Zij moeten, als zij dat willen, hun eigen regels ‘maken’ in een samenlevingscontract en/of testament. De notaris adviseert en helpt bij het opstellen van deze eigen regels.

De andere partijen

Lees hier meer over de hypotheek adviseur

Lees hier meer over de aankoopmakelaar